VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Stukgelopen relatie is geen geldige reden voor beroep op financieringsvoorbehoud

Geplaatst op: 03-02-2021, 12:27:32

Middenin het aankooptraject voor een gezinswoning in Spijkenisse liep de relatie van de kopers op de klippen. Aegon kreeg als beoogd financier van de ex-partners het verzoek om de aanvraag af te wijzen. Hoewel Aegon uiteraard ook niet meer van zins was een hypotheek te verstrekken aan een opgebroken koppel, namen de verkopers geen genoegen met de afwijsbrief. Terecht, volgens de rechtbank in Rotterdam.

Eind september tekenen de dan nog geliefden het koopcontract waarin een boete is opgenomen van 25.300 euro als de koop zonder geldige reden wordt ontbonden. Een maand later volgt de breuk. Hun financieel adviseur laat weten dat een hypotheek op één inkomen niet mogelijk is, waarop Aegon het verzoek krijgt de hypotheek af te wijzen.

Gesteld noch gebleken is dat het hebben van een affectieve relatie een vereiste is om op beide inkomens een hypotheek te verkrijgen

Geen hypotheek om privé-omstandigheden

Aegon mailt de adviseur over de hypotheek: “Beoordeling van de door u ingestuurde gegevens is voor ons aanleiding om deze af te wijzen. Hieronder geven wij de reden aan voor onze afwijzing. Wij hebben op 4 november 2019 bericht van u ontvangen dat de persoonlijke situatie van de aanvragers gewijzigd is. Door deze privé omstandigheden is het inkomen niet voldoende.”

Afwijzing voor één persoon

De adviseur stuurt de mail door aan de verkopend makelaar, maar die laat weten dat de verkopers niet akkoord gaan met de afwijzing. Een nieuwe mail van Aegon volgt, maar ook die wordt niet geaccepteerd. De verkopers stellen dat de afwijzing ziet op een hypotheekaanvraag van één persoon, terwijl de koopovereenkomst uitgaat van een hypotheek op het inkomen van twee personen.

Wel verstrekken is in strijd met de zorgplicht

Bij de rechtbank stellen de voormalige kopers dat zijn aan hun inspanningsverplichting hebben voldaan. Nadat zij Aegon op de hoogte hadden gebracht van hun relatiebreuk, wilde de geldverstrekker de woning niet meer financieren. Dat zou ook in strijd zijn met hun zorgplicht. Aegon wist dat ze de woning nooit samen zouden bewonen. De rechter heeft daar geen oog voor.

Er gold een inspanningsverplichting om een financiering op twee inkomens rond te maken. “Gesteld noch gebleken is dat het hebben van een affectieve relatie een vereiste is om op beide inkomens een hypotheek te verkrijgen. Dat [gedaagde 1] en [gedaagde 2] vanwege hun relatiebreuk niet langer samen een hypotheek wilden aangaan mag zo zijn en is ook begrijpelijk, maar dient voor rekening en risico van [gedaagde] te komen”, schrijft de rechter.

Andere koers: boete moet in verhouding staan met schade

Hoewel de boete toewijsbaar is, vindt de rechtbank enige matiging wel op zijn plaats. Niet vanwege de precaire situatie waarin de ex-geliefden zich bevonden, maar vanwege het feit dat de boete niet in verhouding staat tot de werkelijk geleden schade van de verkopers. Dat is opmerkelijk, omdat vorig jaar twee rechters in andere zaken juist oordeelden dat er geen verband hoeft te zijn tussen het boetebedrag en de werkelijke schade.

De boete wordt gematigd tot 5.500 euro. Daar komt 2.432 euro bij aan proceskosten en juridische kosten van de verkopers.

Bron: bijdrage van 2 februari 2021 van Bart van de Laak op www.amweb.nl

Vorige pagina